Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkuste si obyčejnou dřevěnou krabičku na čaje pomocí techniky decoupage a techniky vrchního krakelování pěkně ozdobit. Nabízím Vám návod jak na to.

Potřeby: dřevěná krabička, akrylová barva, štětce, lepidlo na ubrouskovou techniku, nůžky,ubrousek s motivem ovoce, papírové ubrousky, sadu na vytvoření vrchního praskání (já jsem pracovala se sadou zn. Pébéo, cena cca Kč 225,- ) - sada obsahuje 2 druhy laků, první lak je označený jako krok 1, druhý jako krok 2 a dále olejovou barvu na konečné zatírání prasklin, případně dřevěné motýlky na ozdobu.

Postup: krabičku natřeme světlou akrylovou barvou. Z ubrousku si vystřihneme drobné motivy ovoce, které poté lepidlem na ubrouskovou techniku na krabičku přilepíme a necháme zaschnout. Poté na krabičku ze všech stran naneseme první lak (označený krok 1) a necháme cca 2 hodiny zaschnout - čas se může měnit v závislosti na teplotě v místnosti, avšak lak už nesmí lepit. Lak musí být nanesený rovnoměrně a nesmíme vynechat žádné místečko. Po 2 hodinách naneseme další vrstvu prvního laku a opět necháme cca 2 hodiny zaschnout. Následuje další vrstva laku, tentokrát však naneseme druhý lak (označený krok 2). Lak musíme nanášet opravdu pečlivě a důkladně si na světle zkontrolovat, že je nanesen úplně všude (jinak by se při zatírání olejové barvy na vynechaném místě vytvořil ošklivý tmavý flek z olejové barvy). Lak necháme cca 30 min. zaschnout a mezitím již můžeme pozorovat, jak se nám vytváří na laku drobné prasklinky. Poté co je lak poměrně zaschlý, tak na krabičku papírovým ubrouskem naneseme olejovou barvu (tmavá olejová barva pro světlou podkladovou barvu, světlá olejová barva pro tmavou podkladovou barvu) a ubrouskem olejovou barvu lehce zatíráme do prasklinek. Dalším čistým ubrouskem přebytečnou barvu stíráme, dokud není lak čistý od zbytků olejové barvy. Krabičku můžeme ještě ozdobit dřevěným motýlkem či jinou ozdobou. Už nám jen zbývá ji naplnit voňavými čaji a příští návštěvě můžeme nabízet výběr čajů z originální čajové krabičky.

Krabička s nalepeným ubrouskem

Obrazek

Nanesení laku na krabičku

Obrazek

Zatírání olejové barvy do prasklinek

Obrazek

Hotová krabička

Obrazek

 

Obrazek